Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Επίσκεψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023 κλιμάκιο μελών της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών επισκεφθήκαμε την πόλη της Καρδίτσας καθώς και πλημμυρισμένα χωριά στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Δείτε στο video τη δήλωση από την Χριστίνη Δέση-Λουκά, μέλος της ΑΠΤ και γραμματέα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Παραδώσαμε είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες και συνομιλήσαμε μαζί τους. Οι μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων είναι αποκαλυπτικές για τις εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις που επέδειξε τοπικό και κεντρικό κράτος στην περιοχή. Ο θρήνος για τους ανθρώπους και τον τόπο τους ανείπωτος, με τον μεγάλο φόβο ότι όσο υποχωρούν τα νερά θα μετράμε νεκρούς. Οι καταστροφές των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου αγγίζουν τα δις ευρώ. Η πλειοψηφία των σπιτιών είναι αδύνατον να κατοικηθούν καθώς λιμνάζοντα νερά και λάσπες τα κατακλύζουν, με τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές των οικιών να είναι κατεστραμμένες. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος, το νερό είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι τηλεπικοινωνίες υπολειτουργούν. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2018 (Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Θεσσαλίας), ενώ η εμπειρία του «Ιανού» το 2020 δεν λειτούργησε τελικά ως μάθημα. Κυβέρνηση και κράτος διαθέτουν εκατομμύρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και σε δυνάμεις καταστολής αλλά όχι στις αναγκαίες υποδομές που θα προστατεύσουν τους πολίτες από τέτοια φαινόμενα.

Τί έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τελικά και τί απέγιναν τα τεράστια κονδύλια που έλαβε η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ για αντιπλημμυρικά έργα ;

Γιατί οι προτεραιότητες είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι οι άνθρωποι, η οικονομική «ανάπτυξη» και όχι η κοινωνία και η φύση. Γιατί κατασκευάζουν έργα που φέρνουν επενδυτές και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την κοινωνική πλειοψηφία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :

Μέριμνα για υποστήριξη όλων των εγκλωβισμένων και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των κατοίκων

Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Επίταξη μηχανημάτων και υπηρεσιών από την ΤΕΡΝΑ και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας και της σύνδεσης των δικτύων (νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες)

Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη των πληγέντων

Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του λαού στην περιοχή

Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εργατικός και λαϊκός έλεγχος για την διάθεση των πόρων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων

Απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα στην κυβέρνηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, την περιφερειακή αρχή και τον εργολάβο (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ).