Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Να μη θρηνήσουμε θύματα σε αυτόν τον καύσωνα! Μέτρα για την προστασία λαού & εργαζομένων τώρα!

Την στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού, ένας δεύτερος δεκαήμερος καύσωνας χτυπάει την χώρα, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη η προστασία των εργαζόμενων από τις ακραίες συνθήκες. Όμως, όπως και με την πανδημία, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και επαφίεται για ακόμη μία φορά στην “ατομική ευθύνη”. Χώροι εργασίας, όπως μονάδες παραγωγής, όπου η λειτουργία των μηχανημάτων αυξάνει ούτως ή άλλως την θερμοκρασία στους χώρους, ή εργοτάξια, όπου τα συνεργεία καλούνται να δουλέψουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, είναι προφανές πώς γίνονται παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

Η κυβέρνηση, την ώρα που σε αυτές τις συνθήκες καλεί τον λαό να κάνει οικονομία σε νερό και ρεύμα, αντί να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη και δωρεάν παροχή των αγαθών αυτών σε όλους, ανακοινώνει «μέτρα προστασίας» για τους εργαζόμενους, αφήνοντας στην καλή διάθεση των εργοδοτών την ευθύνη για την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, επιτρέπει για όσο διαρκεί ο καύσωνας, την απουσία των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον αυτοί πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα, όμως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν υπάρχει καμία ανάλογη πρόβλεψη. Η αποφυγή των εργασιών εν μέσω μεσημεριανών ωρών, τίθεται σαν σύσταση προς τους εργοδότες που ξέρουμε πολύ καλά ότι το κυρίαρχο κριτήριο για αυτούς είναι η κερδοφορία τους και όχι η ασφάλεια των εργαζόμενων, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές από τα εργατικά ατυχήματα και τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας. Τα μέτρα αυτά, άλλωστε, αφορούν στοιχεία που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να ήταν δεδομένα σε τέτοια επιβαρυμένα εργασιακά περιβάλλοντα, όπως τα διαλείμματα σε χώρο με σκιά ή το πόσιμο νερό.

Η κοροϊδία προς την πλευρά των εργαζομένων είναι άνευ προηγουμένου, καθώς η πρόταση για μείωση των ωρών απασχόλησης, έρχεται λίγο καιρό αφότου η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο και με το νόμο, στην εργοδοσία να μας εκμεταλλεύεται 24/7. Η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της Κυριακής με την παράλληλη απλοποίηση των απολύσεων, ούτως ή άλλως κάνει τον εργαζόμενο έρμαιο των εργοδοτών με τον φόβο την απόλυσης να γίνεται πολύ μεγαλύτερος αν αρνηθούν αυτά που τους ζητάνε. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί εργαζόμενοι θα καλεστούν να εκτεθούν σε κινδύνους θερμοπληξίας κοκ υπό την απειλή να χάσουν την δουλειά τους ή το μεροκάματο. Παράλληλα, η ανακοίνωση για την διεξαγωγή ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι τουλάχιστον ειρωνική καθώς πάλι με το νέο αντεργατικό νόμο προωθείται η κατάργησή του και αντικατάστασή του από ανεξάρτητη αρχή που θα λειτουργεί λίγο πολύ ως εταιρεία.

Όχι άλλες ανθρώπινες θυσίες στο βωμό του κέρδους!

Σε μια περίοδο, όπου οι παρατεταμένοι καύσωνες και εν γένει τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών ή ακόμη και η εμφάνιση επιδημιών τείνουν να γίνουν κανονικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων είναι ακόμη πιο επιτακτικό να μπουν μπροστά. Μπροστά από το κέρδος της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, χάριν του οποίου η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για ακόμη μια φορά να θέσει ζωές σε κίνδυνο με την εγκληματική της πολιτική.

Απαιτούμε:

· Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και του λαού. Καθολική εφαρμογή τους για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από την τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

· Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών και των εργασιών σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες (εργοτάξια κλπ.) όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μισθού χωρίς καμία περικοπή.

· Με ευθύνη της εργοδοσίας να εξασφαλίζονται διαλείμματα ανά μια ώρα σε δροσερά και σκιερά μέρη και διάθεση πόσιμου νερού για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

· Πλήρης κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω καύσωνα.

· Αναστολή της εργασίας, σε συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου με πλήρη καταβολή του μισθού. Καμία κλεμμένη άδεια.

· Επαρκής γενικός κλιματισμός και ανανέωση του αέρα σε όλους τους χώρους εργασίας. Συνεχή διάθεση δροσερού πόσιμου νερού στους εργαζόμενους.

· Καμία διακοπή ρεύματος ή νερού εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα. Ριζική ελάφρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον 50% για την περίοδο της υψηλών θερμοκρασιών.

· Προστασία των πόλεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αναβάθμισή τους με χώρους πρασίνου, δημόσιους ελεύθερους χώρους για όλους τους κατοίκους.