Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Πρόταση Αγώνα της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών για τη Συνέλευση του ΣΜΤ στις 3/4/2022

Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε ενάντια στην φτώχεια και στον πόλεμο!

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη του κεφαλαίου! Αυξήσεις στους μισθούς! Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια! Να ανατραπεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη! Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, πιο μαζικό και ενισχυμένο απ’ τη μεγάλη αύξηση συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές, πρέπει να μπει μπροστά στη μάχη απέναντι στους εργοδοτικούς φορείς, ώστε να υπογράψουμε και να κατοχυρώσουμε κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους, έτσι κι αλλιώς μικρούς μισθούς. Η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνει ο λαός δεν είναι τυχαία ή παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, τη μετατροπή ακόμα και του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό παιχνίδι. Αυτήν την πολιτική προωθεί το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, εντείνει τη συστηματική συρρίκνωση του ΕΣΥ και όλων των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των ιδιωτών ενάντια στην κάλυψη των αναγκών μας, οδηγώντας μας σε μία τραγωδία με πάνω από 27.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (16.500 εκτός ΜΕΘ-61%!). Αξιοποίησε την πανδημία για να επιχειρήσει βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για να επιβάλλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Επιβάλλει αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα, σε συνέχεια με αυτά που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Πέρασε σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα, ενώ μοίρασε εκατομμύρια δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Τα κέρδη των εταιρειών σε ανάκαμψη – Τα δικαιώματα και οι μισθοί μας σε κρίση

Στον κλάδο πληρώσαμε πολύ ακριβά την «ανάκαμψη» των κερδών των εταιρειών. Η συνεχής μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των συνθηκών ήταν το βασικό εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι απολύσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες και το ξεχείλωμα του ωραρίου είναι πάγιες πρακτικές της εργοδοσίας. Τα δικαιώματα των εγκύων εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο. Η αμοιβή με το μπλοκάκι παραμένει κυρίαρχη και δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να μας αντιμετωπίζουν ως «συνεργάτες», δηλαδή με μηδενικά δικαιώματα.

Σήμερα τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου αυξάνονται, η κατασκευαστική και μελετητική δραστηριότητα ανεβαίνει, ενώ εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε στο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Όμως εμείς εξακολουθούμε να βλέπουμε τους μισθούς καθηλωμένους και το εισόδημα μας να εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας. Γι’ αυτό σήμερα, πρωταρχικό ζήτημα είναι να μπούμε ξανά στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα κατοχυρώσει έναν αξιοπρεπή κατώτατο μισθό.

Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που η ψήφισή του ήταν προαπαιτούμενο για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αφεντικά θέλουν να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, τη δουλειά τις Κυριακές, την πλήρη ασυλία της εργοδοσίας στις απολύσεις και την περαιτέρω υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα θέλουν να ελέγξουν τα σωματεία και να πλήξουν το απεργιακό δικαίωμα. Ο νόμος αυτός ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση ψήφισε απεργιοκτόνο νόμο και σωρεία αντεργατικών μέτρων. Εξάλλου η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 73 άρθρα του νόμου, δίνοντας ουσιαστικά πολιτική συναίνεση.

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου άδικου και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Οι ηττημένοι θα είναι οι λαοί αυτών των περιοχών που πληρώνουν με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά ενώ δυναμώνει η απειλή της επέκτασης του πολέμου, της επισιτιστικής κρίσης και φτωχοποίησης για όλους τους λαούς.

Οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ανακοινώνουν διαρκώς αύξηση των κονδυλίων για νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα, τη στιγμή που διαλύεται η υγεία και η παιδεία, ενώ επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς. Στην ίδια τροχιά κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης. Οι νατοϊκές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα μετατρέπουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και κατά συνέπεια πιθανό στόχο απαντητικών χτυπημάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο με την άκρως επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη φιλία των λαών περνά από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη.

Καταδικάζουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας! Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα! Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποστέλλοντας όπλα, εκχωρώντας βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και συμμετέχοντας εδώ και χρόνια σε μία πολεμική εξοπλιστική μανία, φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στην περιοχή.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων!
Καμιά αναμονή
Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!

Όλη την προηγούμενη περίοδο αναπτύχθηκαν εργατικές αντιστάσεις. Στα νοσοκομεία γύρω από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στην εκπαίδευση για το ζήτημα της «αξιολόγησης», στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα Καβάλας ή στην COSCO, στους οργανισμούς Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην e-food ενάντια στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες μας να ενοποιηθούν ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα, κόντρα στην υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και κάνει πλάτες σε όλα τα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ, ενώ δεν αμφισβητεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και των μνημονίων.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα –μέσα από την ισότιμη κοινή δράση– να συγκροτηθεί ένας αγωνιστικός  συντονισμός οργάνων του μαζικού κινήματος που θα οργανώσουν ένα σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης και αγώνων, που δεν θα εγκλωβίζεται στην αναμονή και στην εκτόνωση της ΓΣΕΕ. Η δυνατότητα για έναν ευρύ συντονισμό σωματείων ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που διαφάνηκε το φθινόπωρο, περιορίστηκε σημαντικά με ευθύνη του ΠΑΜΕ, ενώ υπονομεύτηκε η δυνατότητα απεργιακών αγώνων, αναμένοντας την ηγεσία της ΓΣΕΕ να ξυπνήσει από τον λήθαργο.

Κάνουμε δική μας υπόθεση την απεργία της 6η Απρίλη, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για ένα εργατικό κίνημα ανατροπής. Παλεύουμε για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων. Γιατί μόνο η δύναμη του εργατικού αγώνα μπορεί να επιβάλει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, αυξήσεις στους μισθούς, απεμπλοκή από τον πόλεμο και τα σχέδια ΝΑΤΟ/ΕΕ.

Παλεύουμε για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.). Μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση και σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους/ες τους/ις ανέργους/ες χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και του ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των λαϊκών νοικοκυριών. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς, λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Δαπάνες για υγεία, παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Ειρήνη και Φιλία των Λαών!
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και τον αναγκαίο εξοπλισμό. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, δωρεάν τεστ για όλους, μέτρα υγειονομικής προφύλαξης στην εργασία, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία.
  • Παλεύουμε για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης της ΝΔ. Για τη διαγραφή του χρέους και την απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και ΕΕ.

Προτείνουμε:

  • Στις 6 Απρίλη απεργούμε! Καλούμε στην συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια και στην κοινή απεργιακή διαδήλωση. Οργανώνουμε εξορμήσεις και παρεμβάσεις ενόψει της απεργίας, απεργιακή περιφρούρηση την ημέρα της απεργίας.
  • Ξεκινάμε την διεκδίκηση για την ΣΣΕ. Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε παρεμβάσεις για να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι/ες του κλάδου. Κάνουμε την πρώτη κινητοποίηση στους εργοδοτικούς φορείς 14 Απρίλη. Σημαντικά εργαλεία σε αυτό τον αγώνα είναι η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε χώρους εργασίας, ο συντονισμός και ο κοινός αγώνας με σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Προτείνουμε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα προωθήσει την καμπάνια στους χώρους εργασίας και θα επεξεργαστεί την ανανέωση του προηγούμενου σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης. Καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη εργασίας μετά το Πάσχα. Προτείνουμε η επόμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου να έχει κύριο θέμα την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το αγωνιστικό σχέδιο.
  • Συντονιζόμαστε με ταξικά και αγωνιστικά σωματεία για την κατάργηση και απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη. Σημαντικός απεργιακός σταθμός ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη αποτελεί η 10η Μάη μέρα εκδίκασης της προσφυγής του ΕΚΑ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ, ενάντια στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Συμμετοχή στον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Καταγγέλλουμε το ενδεχόμενο επανάληψης της περσινής τακτικής της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για επιμήκυνση των διακοπών του Πάσχα, επιδιώκουμε το συντονισμό με ταξικά σωματεία για απεργιακή κλιμάκωση.
  • Θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας του ΣΜΤ την συνέχιση των κινητοποιήσεων στους χώρους δουλειάς ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το επόμενο διάστημα μπορούμε μέσα από τη σύσταση «παρατηρητήριου εργοδοτικής αυθαιρεσίας», να συγκεντρώνουμε, επεξεργαζόμαστε και να δημοσιοποιούμε τέτοια περιστατικά.
  • Θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη της παρέμβασης μας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό. Καλούμε στην συγκρότηση επιτροπής για τη στήριξη συναδελφισσών και την καταγραφή περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων στους χώρους δουλειάς. Με πρώτη συνάντηση πριν από το Πάσχα.
  • Καλούμε σε κινητοποίηση για την ακρίβεια στα τιμολόγια της ενεργείας σε συντονισμό με άλλα σωματεία.
  • Το επόμενο διάστημα, πρέπει να ανοίξει οργανωμένα η συζήτηση για την δημοκρατική λειτουργία του ΣΜΤ, τα κριτήρια εγγραφών, το μητρώο μελών του ΣΜΤ και την λειτουργία των παραρτημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την σύσταση οργανωτικής επιτροπής που από κοινού με το ΔΣ θα αναλάβει την ενημέρωση του μητρώου, αλλά και θα φέρει σε συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για το καταστατικό.
  • Κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ για το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης, μαζί με άλλα σωματεία και συλλογικότητες ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της επόμενης περιόδου για την ειρήνη και την απεμπλοκή της Ελλάδας  από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμού.
  • Παλεύουμε για να μπλοκάρουμε τις αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.