Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Έκδοση για τη δράση του Σωματείου την περίοδο 0 4 / 2 0 1 8 – 1 1 / 2 0 21

H Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών έχει καταγράψει ορισμένα βασικά στιγμιότυπα της ζωής και της δράσης του σωματείου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Σ.Μ.Τ.) είναι ένα μαζικό, μαχητικό, ταξικό σωματείο που παρά τις αντίξοες συνθήκες του τελευταίου ενάμιση χρόνου εν μέσω πανδημίας, δε σταμάτησε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Ήταν και είναι παρόν σε κάθε στιγμή του εργατικού αγώνα.

Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την πανδημία και με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν ίσως εντονότερη από ποτέ. Απέναντι σε αυτή την αποθράσυνση κυβέρνησης και εργοδοτών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έκανε πολλές δεκάδες κινητοποιήσεις, όπου χρειαζόταν και το επέβαλε η υπεράσπιση των εργαζομένων.

 Όλο το προηγούμενο διάστημα από την πρώτη καραντίνα μέχρι και τώρα έδωσε μάχες, ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, κόντρα στην λογική του «θα λογαριαστούμε μετά» και στον συνδικαλιστικό lockdown της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Πάλεψε ενάντια στις απαγορεύσεις και δεν πειθάρχησε στην ολοένα και πιο αυταρχική νομιμότητα στο όνομα της πανδημίας. Με ανατρεπτικό τρόπο στα διλήμματα και τις προκλήσεις που τέθηκαν.

Το σωματείο, πριν και μετά την περίοδο της πανδημίας, μέσα από μια πολύπλευρη δράση βρέθηκε κοντά σε κάθε συνάδελφο/ συναδέλφισσα που απευθύνθηκε σε αυτό, τους στήριξε έμπρακτα, πάλεψε και πίεσε με αποτέλεσμα να κερδηθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Στάθηκε κοντά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας παίρνοντας μια σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης.

Και φυσικά, μπήκε μπροστά στη μεγάλη μάχη για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ενόψει της διακλαδικής απεργίας που είχε προκηρυχτεί για τις 19/3/2020, το ΣΜΤ προχώρησε στη διεκδίκηση από τις εργοδοτικές οργανώσεις της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, προχωρώντας σε μια μεγάλη εξόρμηση στον κλάδο, με εξορμήσεις για ενημέρωση των εργαζόμενων και συνεχείς παρεμβάσεις στις εταιρείες του κλάδου, όπου έθεσε το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής σύμβασης στην εργοδοσία μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών (Α.Π.Τ.) πάλεψε από την πρώτη στιγμή ώστε ο δύσκολος αλλά αναγκαίος αγώνας για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας να μπει μπροστά αλλά και να συνεχιστεί από εδώ και μπρος, σε συντονισμό με κάθε σωματείο που παλεύει σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Υποστήριξε ότι η περίοδος της πανδημίας δεν προσφέρεται για «ταξική συμφιλίωση» και παύση των κοινωνικών αγώνων, αλλά αντιθέτως αποτελεί περίοδο όξυνσης της εκμετάλλευσης και της ληστείας στις τσέπες μας και στον πλούτο που παράγουμε καθημερινά.

Ότι ο αγώνας ενάντια στις σεξιστικές συμπεριφορές και έμφυλες διακρίσεις στους χώρους δουλειάς επιβάλλουν να μπουν ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα του ΣΜΤ.

 Πρότεινε αρκετές από τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις του Σωματείου και συνέβαλε στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις όλης της προηγούμενης περιόδου.

Δείτε όλη την έκδοση

Κατεβάστε το (PDF, 1.01MB)