Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Εκλογές

Συμμετέχουμε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Ισχυροποιούμε την θέση μας απέναντι στην εργοδοσία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε να γίνετε μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και να συμμετέχετε στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 25, Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στην Αθήνα και στα παραρτήματα (Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα) την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 (δείτε πληροφορίες εδώ)

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είναι ένα δραστήριο και αγωνιστικό σωματείο, που συνενώνει τους/τις εργαζόμενους/ες μισθωτούς/ές τεχνικούς με δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει τις θέσεις, τις διαθέσεις και τα αιτήματα των εργαζόμενων απέναντι στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις.

Με την δράση του σε μελετητικά γραφεία, εργοτάξια, κατασκευαστικές εταιρείες και σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα εδώ και δεκαετίες, έχει αναδείξει και αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Έχει στηρίξει έμπρακτα (με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις αλλά και νομικά) κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που απευθύνθηκε για απολύσεις, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.ά. ανεξάρτητα από την τυπική σχέση εργασίας (κανονική πρόσληψη, δελτίο παροχής υπηρεσιών κλπ.).

Μέσα από το ΣΜΤ παρεμβαίνουμε επίσης σε περιστατικά έμφυλης βίας καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων στην μητρότητα (ειδικά σε εργαζόμενες με μπλοκάκι που τα δικαιώματα τους καταπατούνται βάναυσα).

Έχουμε πετύχει επαναπροσλήψεις και αποζημιώσεις συναδέλφων, καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτων υπερωριών, επαναπροσλήψεις εγκύων εργαζομένων!

Στο παρελθόν το ΣΜΤ κατάφερε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τον κλάδο. Η ΣΣΕ αυτή καταργήθηκε όπως όλες οι συλλογικές συμβάσεις από τα μνημόνια. Όμως, το ΣΜΤ ήταν το πρώτο σωματείο που κάλυψε με συλλογική σύμβαση τους εργαζόμενους με μπλοκάκι αίροντας τον πλαστό διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και οιωνεί μισθωτών/εργαζόμενων με δελτίο. 

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε καταφέρει οι εργαζόμενοι/ες με «μπλοκάκι» να αναγνωρίζονται ως (τυπικά) μισθωτοί σε περιπτώσεις απόλυσης ή απλήρωτης εργασίας, κερδίζοντας όλα τα δικαιώματα που τους αντιστοιχούν. Παράλληλα παλεύουμε για να καταργηθεί το μπλοκάκι όπου υπάρχει εξαρτημένη εργασία και για πραγματικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα μπορούμε να πετύχουμε ξανά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε μια περίοδο όπου υπάρχουν τεράστια κέρδη για τα αφεντικά και πρωτόγνωρη εντατικοποίηση για εμάς, μπορούμε να πάρουμε από τα κέρδη τους και να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΣΜΤ έχει ξεκινήσει πάλι τη διαδικασία για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο και την διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις (η πρόταση που έχει κατατεθεί προς συζήτηση στους εργοδοτικούς συνδέσμους είναι εδώ). 

Θέλουμε να πετύχουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ριζική βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας, ανθρώπινα ωράρια, άδειες, αμοιβές για την εκτός έδρας εργασία! Μέσω της Συλλογικής Σύμβασης διεκδικούμε πάλι την κατοχύρωση των όλων των θεσμικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι (14 μισθοί, προστασία της μητρότητας, άδειες, κλπ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια με την ενεργητική συμμετοχή σας, αλλά και να στηριχτείτε στο ΣΜΤ, ώστε καμιά αυθαιρεσία να μην μείνει αναπάντητη, κανένας και καμία να μην μένει μόνος/η σε όσα αντιμετωπίζει στη δουλειά του.

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή και στην εκλογική διαδικασία, γιατί η μαζικότητα ενός σωματείου αυξάνει την διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου και στην κυβέρνηση και ισχυροποιεί τη διεκδίκηση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με την συμμετοχή μας να συμβάλλουμε όλοι και όλες για ένα σωματείο:

  • Αποτελεσματικό και μαζικό στην παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους.
  • Δημοκρατικό, πραγματικό εργαλείο στα χέρια των εργαζόμενων.
  • Ικανό να χαράσσει ένα μάχιμο και διεκδικητικό σχέδιο από κοινού με άλλα κομμάτια του εργατικού κινήματος απέναντι στις κυβερνήσεις και στο κεφάλαιο.

Για να δυναμώσουμε το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα, για να έχουμε νίκες και κατακτήσεις.

Στο σωματείο γράφονται ως μέλη μηχανικοί, τεχνολόγοι, σχεδιαστές, γεωλόγοι και γενικώς τεχνικοί, ανεξάρτητα από εκπαιδευτική βαθμίδα, καθώς και οι άνεργοι των παραπάνω ειδικοτήτων.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση από το site του σωματείου (εδώ) και να τη στείλετε στο email του σωματείου somtechnik@gmail.com 

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στα παραρτήματα (Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Εκλογές στην Αθήνα από 25 έως 27 Φλεβάρη 2024

Οι εκλογές στην Αθήνα θα διεξαχθούν στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

Κυριακή 25/02/2024: από 10.00 έως 21.00

Δευτέρα 26/02/2024: από 15.00 έως 21.00

Τρίτη 27/02/2024: από 15.00 έως 21.00

Η ψηφοφορία θα αφορά στην ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Εκλογές στην Περιφέρεια Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024

Θα διεξαχθεί ψηφοφορία για ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, τοπικών Διοικητικών Συμβουλίων (Παράρτημα Πάτρας, Παράρτημα Χανιών, Παράρτημα Ηρακλείου, Παράρτημα Λάρισας) και Αντιπροσώπων για τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024, σε Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Λάρισα.

Οι ακριβείς ώρες και τόποι διεξαγωγής των εκλογών για τα Παραρτήματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από την εφορευτική επιτροπή.

Πληροφορίες για την ψηφοφορία

Ψηφίζουν μόνο οι συνάδελφοι/ισσες των οποίων εχει εγκριθεί η αίτηση εγγραφής πριν τις εκλογές (μπορείτε να επικοινωνείτε με το σωματείο για πληροφορίες).

Τα μέλη του σωματείου θα ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους.

Για να πάρει μέρος στην ψηφοφορία ένα μέλος χρειάζεται να πληρώσει μόνο μια συνδρομή, ανεξάρτητα από χρέη προηγούμενων ετών. Όσοι/όσες πλήρωσαν μια συνδρομή κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης στις 28/01/2024, ψηφίζουν χωρίς να απαιτείται να πληρώσουν επιπλέον συνδρομή. Η πληρωμή μπορεί να γίνει και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.