Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Πρόταση για σχέδιο δράσης για τον αγώνα για την ΣΣΕ

Να χάσουνε τα κέρδη τους, να ζήσουμε εμείς

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΜΤ, μας γεμίζουν αισιοδοξία, αλλά κυρίως ευθύνη για την επόμενη μέρα. Θέλουμε η μαζικοποίηση και η ενίσχυση του σωματείου, να μπορέσει να μεταφραστεί στην υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι κινητοποιήσεις και απεργίες του ΣΜΤ ανάγκασαν τους εργοδοτικούς φορείς να προσέλθουν στην επί της ουσίας συζήτηση για την Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, όμως η μάχη αυτή για να μπορέσει να έχει θετική εξέλιξη απαιτεί πιο αποφασιστική παρέμβαση από την πλευρά μας. Σημαντική παρακαταθήκη είναι και οι αγώνες κατακτήσεις που έχει επιτύχει το σωματείο μαζί με την αποφασιστική στάση των συναδέλφων (Green Properties, Λιόντος, SWOR, Diadilos Solutions, γραμμή 4 στο ΜΕΤΡΟ κ.α.).

Η απάντηση των εργοδοτικών ενώσεων στην πρόταση του σωματείου για ΣΣΕ ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη. Περιελάβανε πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν συμπεριελάμβανε τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τα επιδόματα ήταν ελάχιστα και πολύ χαμηλά, αντιμετώπιζε μισθολογικά τους απόφοιτους των πρώην ΤΕΙ που είναι πλέον 5ετούς φοίτησης σαν απόφοιτους σχολών διάρκειας φοίτησης 3.5 ετών, και δεν έκανε καμία αναφορά σε μέτρα προστασίας της εργασίας, της μητρότητας, ενώ δεν ανέφερε καν το νόμιμο ωράριο.

Απορρίπτουμε τις προτάσεις των εργοδοτών που μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων και συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή ΣΣΕ. Ξέρουμε ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς για αυτό εντείνουμε τους αγώνες μας!

Προχωράμε αποφασιστικά για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

  • Με απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 27/04/2024 καταγγέλλουμε δημόσια την πρόταση των εργοδοτών. Προχωράμε σε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης συναδέλφων. Καλούμε σε ενωτική σύσκεψη όλα τα σωματεία του κλάδου αμέσως μετά το Πάσχα, με σκοπό την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης στον κλάδο . Συγκροτούμε ανοιχτή επιτροπή αγώνα που θα βοηθήσει μαζί με το ΔΣ την δουλειά για την ΣΣΕ.
  • Απαιτούμε εκ νέου συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς μέσα στον Μάϊο, όπου συμμετέχουμε μαζικά με στάση εργασίας.
  • Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας προκηρύσσουμε από τώρα κλαδική απεργία στις αρχές Σεπτέμβρη και διήμερη κλαδική απεργία στις αρχές Οκτώβρη μαζί με τους οικοδόμους με κεντρικό σύνθημα: Δεν ανοίγουν τα εργοτάξια χωρίς συμβάσεις.
  • Προετοιμάζουμε την επιτυχία της απεργίας. Με συνελεύσεις του σωματείου που θα οργανώνουν την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και θα εμπλέκουν τους συναδέλφους ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κάποια παράταξη. Με πλατιά προπαγανδιστική δουλειά με αφίσα και προκήρυξη του σωματείου. Δεν αφήνουμε χώρο δουλειάς χωρίς παρέμβαση και με ανοιχτό κάλεσμα εγγραφής στο σωματείο. Με συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς που έχουμε έστω και ένα μέλος του σωματείου.
  • Έχουμε ειδική στόχευση στις μεγάλες εταιρείες, ειδικά σε αυτές που συμμετέχουν στα ΔΣ των εργοδοτικών ενώσεων. Ειδική καμπάνια σε εταιρείες του ΣΕΓΜ (μελετητικές εταιρείες) που δεν ήρθαν στην διαπραγμάτευση. Ειδικές δράσεις στο εργοτάξιο στο Ελληνικό μαζί με το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων.
  • Σημαντικά εργαλεία στον αγώνα μας είναι η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στα γραφεία, κοινές εργοταξιακές επιτροπές στα εργοτάξια, ο συντονισμός και ο κοινός αγώνας με σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.
  • Υπερασπιζόμαστε μαχητικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Συγκροτούμε παρατηρητήριο για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο όπου ο κάθε συνάδελφος/ισα θα μπορεί να καταγγέλλει τυχόν αυθαιρεσία. Με μαζική κινητοποίηση του σωματείου υπερασπιζόμαστε θέσεις εργασίας, δεδουλευμένα και δικαιώματα. Θέλουμε οι αγώνες μέσα σε χώρους εργασίας να πιέζουν σοβαρά την εργοδοσία στην κατεύθυνση της υπογραφής της ΣΣΕ.
  • Προχωράμε σε πλατιά δημοσιοποίηση του αγώνα μας πέρα από τα όρια του κλάδου. Συνδέουμε τον αγώνα μας για ΣΣΕ με τα ευρύτερα λαϊκά προβλήματα για την κατοικία, τις υποδομές, την ενέργεια, τα αναγκαία τεχνικά έργα και την πολιτική της κυβέρνησης και του κατασκευαστικού κεφαλαίου.
  • Πανελλαδικοποίηση του αγώνα μας. Τα παραρτήματα του σωματείου σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Λάρισα θέλουμε να μπουν πιο ενεργά στη μάχη που δίνεται μέσα από την ανάπτυξη δικών τους δράσεων. Επιδιώκουμε συντονισμένες δράσεις με το ΣΜΤ Μακεδονίας.