Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Πρόταση πλαισίου της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών στην συνέλευση του ΣΜΤ στις 27.04.24

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ // 27.04.24

Την Πρωτομαγιά Απεργούμε! Συγκέντρωση στην Αθήνα, 11:00 π.μ., Προπύλαια

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!!

Ενάμιση αιώνα πίσω γυρνούν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση και η ΕΕ με το νέο γύρο επίθεσης που προωθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου, κάνοντας ακόμα πιο επίκαιρο το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για πανεργατικό ανατρεπτικό αγώνα με στόχο να αποκρούσουμε την επίθεση, να παλέψουμε για ριζικές αυξήσεις και για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε!

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη συμπληρώνουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η ακρίβεια γίνεται ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα, ειδικά μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις που δρομολογήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτές που αναμένονται στη θέρμανση. Την ίδια ώρα περίπου 150.000 κατοικίες βαδίζουν προς πλειστηριασμό, σύμφωνα με τα πιο μετριοπαθή στοιχεία, ενώ ακριβαίνει ακόμα περισσότερο το κόστος στέγασης.

Η ακρίβεια παρά τα αντίθετα λεγόμενα από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κερδών (320% τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο για το 2023), στην γενικευμένη κυριαρχία της αγοράς και των χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.), στην μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από τα μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών.

Παράλληλα, το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2024 επιβάλλει μια επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα φέρει νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιερώνει τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα 10.920 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους/ες με ΔΠΥ, με αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά τον ετήσιο φόρο στους ανέργους και στους υποαπασχολούμενους που είναι μεταξύ χρεών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. 

Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Καμία εμπλοκή του ελληνικού κράτους στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤ0- Ε.Ε.-ΙΣΡΑΗΛ

Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία σφραγίζουν τις διεθνείς εξελίξεις. Το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ επιδίδεται σε μια τεράστια επιχείρηση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που ζει εδώ και δεκαετίες σε μια απέραντη φυλακή. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο αντιδραστικός ρόλος της Ε.Ε. με την πλήρη συμπόρευσή της με το κράτος-εγκληματία του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς στέκεται ενεργά στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και συνολικά στην εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια από τις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. που έστειλαν πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα στην επιχείρηση «Aspides», σπάμε τα ρεκόρ στις εξοπλιστικές δαπάνες, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της συστράτευσης με ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι, όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές αποστολές (από το Κόσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία και με φρεγάτες σε Λίβανο, Λιβύη κ.α.). Η ουσία είναι ότι δεν σερνόμαστε σε αυτό τον σχεδιασμό, αλλά αντίθετα το ελληνικό κεφάλαιο συμμετέχει ενεργά και οικειοθελώςς με έπαθλο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού του ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μαζί με την σταθεροποίηση της μνημονιακού τύπου εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, είναι οι δύο βασικούς πυλώνες της αστικής πολιτικής για την περίοδο.  Επομένως στοιχειώδες ζητούμενο για το εργατικό κίνημα στο σήμερα είναι να βάζει στο στόχαστρο την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ , και να αντιπαλεύει αυτούς τους μηχανισμούς με σύγχρονο ταξικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

Δεν θέλουμε μηδενική ζωή και μηδενικά δικαιώματα!!

Μπορεί το ιστορικό αίτημα του Σικάγου πριν από 140 περίπου χρόνια να ήταν τα «τρία 8» (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες για ζωή και όνειρο), ωστόσο η κυβέρνηση σήμερα περνά στην αντεπίθεση με το… «6, 13, 72»: 6ήμερο συνεχούς εργασίας, 13 ώρες ημερήσια εργασία και δουλειά έως τα 72 έτη

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. που προωθεί την αντιδραστική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, έκανε με τους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη, ένα μεγάλο δώρο στο κεφάλαιο: Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο, με συμβάσεις «κατά παραγγελία», χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, χωρίς υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης, ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και η ΕΕ αντιτείνουν με τον πιο κυνικό τρόπο το «όραμα» της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, και «καταδικάζουν» τους σημερινούς νέους σε εργάσιμο βίο 38-39 χρόνων και έξοδο στη σύνταξη στα… 72,5 έτη, με πολύ χαμηλότερες συντάξεις, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης από 75% το 2022 θα περιοριστεί σε 53% το 2070.

Τα εργατικά ατυχήματα φτάνουν σε νέο θλιβερό ρεκόρ, με 137 νεκρούς εργάτες το 2023 και 31 νεκρούς από τις αρχές του 2024. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι η ανάπτυξή τους είναι μια βαρβαρότητα που συντονίζεται μόνο με τις ορέξεις του κεφαλαίου για επένδυση και κέρδος.

Από την άλλη, τα δήθεν μέτρα «ανακούφισης» της εργατικής τάξης που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι καν ασπιρίνες. Το ξεπάγωμα των 3ετιών που προωθεί στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί μια μεγάλη κοροϊδία. Οι 3ετίες ξεπαγώνουν μόνο για όσους λαμβάνουν τον βασικό μισθό, ενώ πιθανή υπέρβαση από τον βασικό συμψηφίζεται! Δεν έχει αναδρομική ισχύ, ενώ τα 12 χρόνια (2012-2024) χάνονται! Παράλληλα, μπορεί να αυτοεπαίρεται το υπουργείο Εργασίας ότι προχώρησε στην «τέταρτη αύξηση» στον κατώτατο μισθό, ωστόσο τα επιπλέον 39 καθαρά ευρώ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.

Αυτός ο κοινωνικός μεσαίωνας δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Οι εργαζόμενοι/ες, η νεολαία, οι άνεργοι σηκώνουν το γάντι και την 1η Μάη, θα διαδηλώσουν απεργιακά διαμηνύοντας σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κεφάλαιο ότι «δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους! Δε θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντά τους!». Μας αξίζει μια άλλη ζωή!

Ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη φετινή Πρωτομαγιά σε κρατική μεταφερόμενη αργία, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά να γίνει ημέρα απεργίας και σύγχρονου αγώνα του κόσμου της δουλειάς για τη χειραφέτησή του από τα δεσμά του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης.  Ημέρα μνήμης και τιμής στους διακόσιους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί κατακτητές, κόντρα στην προσπάθεια των δυνάμεων του του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να ξαναγράψουν την ιστορία.

Αγώνας για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς

Σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο αποκτά αναβαθμισμένη σημασία.

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές εταιρείες έχουν πολύ μεγάλη κερδοφορία, ενώ προετοιμάζονται για μια νέα «χρυσή εποχή». ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ θα φέρουν πάνω από 100 δισ € σε έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια. Οι 4 μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν ανεκτέλεστο αθροιστικά 6 δις € το 2018 και πλέον έχουν 16 δις € το 2023.Οι εργολάβοι από την μία θέλουν να πουλάνε 5000 και 6000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τις κατοικίες !!! και από την άλλη αμείβουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους στις κατασκευές, ενώ μετράμε δεκάδες εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στον κλάδο.

Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η συχνά 7μερη εργασία αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους/ες στον κλάδο.

Το ΣΜΤ συντεταγμένα και συλλογικά να δώσει αποφασιστικά την μάχη για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η αύξηση της συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου είναι πολύ ενθαρρυντική και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο στην διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης. Αντίστοιχα, σημαντική παρακαταθήκη είναι οι κατακτήσεις που έχει επιτύχει το σωματείο μαζί με την αποφασιστική στάση των συναδέλφων (Green Properties, Λιόντος, SWORD κ.α.). Ωστόσο, η μάχη για τη ΣΣΕ για να μπορέσει να έχει θετική εξέλιξη απαιτεί μια αναβαθμισμένη και πιο αποφασιστική παρέμβαση από την πλευρά μας. Η απάντηση των εργοδοτικών ενώσεων στην πρόταση του σωματείου για ΣΣΕ ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη. Περιελάβανε πολύ χαμηλούς εισαγωγικούς μισθούς, δεν συμπεριελάμβανε τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τα επιδόματα ήταν ελάχιστα και πολύ χαμηλά, αντιμετώπιζε μισθολογικά τους απόφοιτους των πρώην ΤΕΙ που είναι πλέον 5ετούς φοίτησης σαν απόφοιτους σχολών διάρκειας φοίτησης 3.5 ετών, και δεν έκανε καμία αναφορά σε μέτρα προστασίας της εργασίας, της μητρότητας, και προστασίας από έμφυλες διακρίσεις. Η πρόταση αυτή πρέπει να απορριφθεί ομόφωνα στην σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ξέχωρη από την τακτική που ακολουθεί η ΕΣΑΚ και κατ’ επέκταση το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και χαρακτηρίζεται από μια φοβικότητα ευθείας αντιπαράθεσης με την εργοδοσία του κλάδου. Δεν έχει ξεδιπλωθεί η καμπάνια του ΣΜΤ για την ΣΣΕ και κυρίως δεν έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες κινητοποιήσεις ώστε να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία, παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα μαζικό και με αγωνιστικές δυνατότητες σωματείο.

Δυστυχώς, με κύρια ευθύνη της ΕΣΑΚ, το ΣΜΤ οδηγήθηκε σε εσωστρέφεια για την ΣΣΕ & σε μια μακρά συζήτηση με το ΣΤΥΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, εργοδοτικό σωματείο του κλάδου) και την ΟΣΕΤΕΕ (εργοδοτική ομοσπονδία του κλάδου),και για την οποία τα μέλη του ΣΜΤ δεν είχαν καμία ενημέρωση.  Το ΣΜΤ δεν πρέπει να εξαρτά την διεκδίκηση της ΣΣΕ, από τον ΣΤΥΕ και την ΟΣΕΤΕΕ, δηλαδή το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στον κλάδο, που είναι μάλιστα πλήρως αποδυναμωμένοι και απομαζικοποιημένοι τα τελευταία χρόνια. Αν είχαμε εξαρτήσει τους αγώνες μας από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, δεν θα είχε καν συγκροτηθεί το ΣΜΤ, δεν θα είχαμε οργανώσει τους εργαζόμενους/ες με ΔΠΥ, το ΣΜΤ δεν θα ήταν μέλος του ΕΚΑ, δεν θα είχαμε υπογράψει συλλογική σύμβαση που να περιλαμβάνει τα μπλοκάκια.

Με κύρια ευθύνη της ΕΣΑΚ το ΣΜΤ κρατά μονίμως μια στάση αναμονής απέναντι στους εργοδότες, αφήνοντας σε αυτούς την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων. Δε μπορούμε άλλο να περιμένουμε πότε θα μας καλέσουν οι εργοδότες για συνάντηση! Αντίθετα, μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την επιλογή της συντεταγμένης συλλογικής οργάνωσης και σύγκρουσης με τους εργοδοτικούς φορείς στον κλάδο της μελέτης και κατασκευής με στόχο την κατάκτηση αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Προχωράμε αποφασιστικά για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

  • Με απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 27/04/2024 καταγγέλλουμε δημόσια την πρόταση των εργοδοτών και καλούμε σε ενωτική σύσκεψη όλα τα σωματεία του κλάδου αμέσως μετά το Πάσχα, με σκοπό την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης στον κλάδο .
  • Απαιτούμε εκ νέου συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς μέσα στον Μάϊο, όπου συμμετέχουμε μαζικά με στάση εργασίας.
  • Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας προκηρύσσουμε από τώρα κλαδική απεργία στις αρχές Σεπτέμβρη και διήμερη κλαδική απεργία στις αρχές Οκτώβρη μαζί με τους οικοδόμους με κεντρικό σύνθημα: Δεν ανοίγουν τα εργοτάξια χωρίς συμβάσεις.
  • Μέχρι τότε και μέσα στο καλοκαίρι προετοιμάζουμε την επιτυχία της απεργίας. Με συνελεύσεις του σωματείου που θα οργανώνουν την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και θα εμπλέκουν τους συναδέλφους ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κάποια παράταξη. Με πλατιά προπαγανδιστική δουλειά με αφίσα και προκήρυξη του σωματείου. Δεν αφήνουμε χώρο δουλειάς χωρίς παρέμβαση και με ανοιχτό κάλεσμα εγγραφής στο σωματείο. Με συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς που έχουμε έστω και ένα μέλος του σωματείου. 
  • Σημαντικά εργαλεία στον αγώνα μας είναι η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στα γραφεία, κοινές εργοταξιακές επιτροπές στα εργοτάξια, ο συντονισμός και ο κοινός αγώνας με σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.
  • Υπερασπιζόμαστε μαχητικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Συγκροτούμε παρατηρητήριο για την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο όπου ο κάθε συνάδελφος/ισα θα μπορεί να καταγγέλλει  τυχόν αυθαιρεσία. Με μαζική κινητοποίηση του σωματείου υπερασπιζόμαστε θέσεις εργασίας, δεδουλευμένα και δικαιώματα.

Παλεύουμε για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα & αξιοπρεπή ζωή!

Η απεργία της 17ης Απρίλη έδειξε για ακόμη μια φορά τις αγωνιστικές διαθέσεις του εργαζόμενου κόσμου, που βρίσκουν εμπόδια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η ΓΣΕΕ που απροκάλυπτα δείχνει πως είναι μέρος του συστημικού μπλοκ, δεν κούνησε το μικρό της δαχτυλάκι για την επιτυχία της απεργίας του Απριλίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ  έδρασε απεργοσπαστικά βάζοντας απεργία μόνη της στις 21 Μαΐου. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να παλέψουν σε παράλληλες διαδρομές, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ανάγκη εμφάνισης ενός άλλου πόλου στο εργατικό κίνημα που θα εκφράζει έναν μαχητικό ανατρεπτικό σχεδιασμό.

Ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα είναι το ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δράσης των εργαζόμενων και των σωματείων και η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων.

Η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες πρέπει να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και στο κεφάλαιο. Με κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό σωματείων – συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα σε ρήξη µε τις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κλαδική ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Διεκδικούμε μεικτά 1761 € για αποφοίτους 5ετών σχολών, 1602 € για τους αποφοίτους 4ετών και 1426 € για τους υπόλοιπους τεχνικούς. Κάλυψη με ΣΣΕ των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Στο τέλος κάθε 6μηνου αναπροσαρμογή των μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά και προσιτά για το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας. Να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση το σύνολο του ενεργειακού τομέα, λειτουργία του για τις λαϊκές ανάγκες, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και του νόμου Γεωργιάδη. Απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με ΔΠΥ. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση και σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους/ες τους/ις ανέργους/ες χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Διάλυση των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και όλων των μηχανισμών καταστολής. Όχι στις διώξεις, στις παρακολουθήσεις και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία.
  • Στεγαστικό πρόγραμμα εργατικής κατοικίας με δημόσιες επενδύσεις. Αξιοποίηση των χιλιάδων κλειστών σπιτιών για κοινωνική κατοικία. Όχι πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό για όλους όσους ζουν σ’ αυτή τη χώρα. Όχι στην εκτόξευση των ενοικίων και την εκδίωξη για τα airbnd, διατίμηση και έλεγχος στις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Πάλη για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση. Όχι στις εξορύξεις και την καταστροφική επέλαση της «πράσινης βιομηχανίας». Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων χωρίς καμία επιβάρυνση για αυτούς και αναβάθμιση των αναγκαίων υποδομών για την προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
  • Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν, υψηλού επιπέδου, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και την «ανταποδοτική» λειτουργία στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, κατάργηση των αμερικανικών βάσεων. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κατάργηση του αντιδραστικού άξονα με το Ισραήλ. Όχι στον άδικο και αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους. Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις δύο χώρες.
  • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Όχι στα ματωμένα πλεονάσματα και τα νέα «προγράμματα σταθερότητας της ΕΕ». Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, διαγραφή του χρέους, απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και ΕΕ.