Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω τα ΜΑΤ από την πλατεία

Από τα χαράματα της 6ης Νοέμβρη, συνεργεία κοπής δέντρων μπήκαν στο εργοτάξιο του σταθμού μετρό της πλατείας Εξαρχείων. Κόβουν και ξεριζώνουν δέντρα με στόχο να ολοκληρώσουν την καταστροφή της πλατείας, για ένα έργο ενάντια στο οποίο έχουν ταχθεί πληθώρα φορέων αλλά και κάτοικοι της γειτονιάς με πολύ μεγάλη μαζικότητα.

Η χωροθέτηση και η κατασκευή του σταθμού στο συγκεκριμένο σημείο είναι απόλυτα καταστροφική για έναν από τους ελάχιστους και απολύτως αναγκαίους ανοιχτούς, ελεύθερους και πράσινους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί και την μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Ουσιαστικά, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, το απειροελάχιστο πράσινο γίνεται θυσία για τη δημιουργία ενός σταθμού, του οποίου η ανάγκη είναι έντονα αμφισβητήσιμη.

Είναι σαφές ότι αυτό το έργο αποτελεί βασικό στοιχείο ενός απώτερου σχεδίου από την κυβέρνηση, την Αττικό Μετρό και τον Δήμο της Αθήνας. Στόχος είναι η μετατροπή των Εξαρχείων και των υπόλοιπων γειτονιών του κέντρου αποκλειστικά σε μηχανή παραγωγής κέρδους του τουριστικού, κατασκευαστικού και real estate κεφαλαίου, με την εκδίωξη των κατοίκων και τη μετατροπή του σε ένα άχρωμο και εξευγενισμένο τουριστικό θέρετρο.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή της πλατείας. Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου-«επενδυτών»-κυβέρνησης στο πεδίο της πόλης πρέπει να σταματήσει.

  • Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες καταστροφής της πλατείας.
  • Να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο.
  • Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τα Εξάρχεια.

Να μπει τέρμα στην αχαλίνωτη λεηλασία της πόλης για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό. Περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά. Να μπει τέλος στην αστυνομοκρατία. Πλατείες και γειτονιές ελεύθερες για τους/ις κατοίκους και εργαζόμενους/ες.