Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Πρόταση δράσης για τη διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης

Η πρόταση που ακολουθεί κατατέθηκε από την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών στο ΔΣ του Σωματείου προκειμένου να υπάρξει κοινή πρόταση για την δράση του ΣΜΤ σχετικά με την διεκδίκηση της κλαδικής ΣΣΕ.

Η ΕΣΑΚ αρνήθηκε την συνδιαμόρφωση κοινής πρότασης

Η πρόταση αναφέρει:

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

για τη διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης 

Αγώνας για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς!

Εργοδότες και κυβέρνηση μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες του 1/3 του μισθού μας μετά από μια δεκαετία κρίσης και τριών μνημονίων, τις νέες απώλειες με τον πληθωρισμό να ψαλιδίζει το μισθό μας κάθε μήνα, τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση, τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα παράγουμε όλο και περισσότερα, ενώ απολαμβάνουμε όλο και λιγότερα για να τροφοδοτούμε τα κέρδη των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι/ες μηχανικοί-τεχνικοί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία. Ιδίως όσοι/-ες εργαζόμαστε με ΔΠΥ δεν πληρωθήκαμε ποτέ υπερωρίες όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες ή απολυθήκαμε γιατί δεν δεχτήκαμε να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια.

Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής έχει ανέβει κατακόρυφα. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο, επανακάμπτει με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να εμφανίζουν υπερκέρδη. Το επόμενο διάστημα πάνω από 30δις ευρώ θα προστεθούν στον κλάδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας για τα επόμενα χρόνια μια περίοδο κερδοφορίας για την εργοδοσία του κλάδου.

Όμως, οι εργαζόμενοι/ες παραμένουμε καθηλωμένοι σε μεροκάματα και μισθούς που δεν αντιστοιχούν στο σύγχρονο κόστος ζωής. Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η συχνά 7μερη εργασία αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους/ες στον κλάδο. Σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο αποκτά αναβαθμισμένη σημασία.

Στον αγώνα για την ΣΣΕ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη η εμπειρία από τον αγώνα των εργαζόμενων στην Green Properties. ΟΙ επαναλαμβανόμενες μαζικές κινητοποιήσεις του ΣΜΤ, ενάντια στις μαζικές εκδικητικές απολύσεις έφεραν μια σημαντική κατάκτηση για τους απολυμένους εργαζόμενους. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και επιπλέον αποζημίωση απόλυσης σε κάθε απολυμένο/η. Το ίδιο και οι πρόσφατες, μικρές αλλά σημαντικές νίκες συναδέλφων σε χώρους εργασίας, που με τη συμβολή και στήριξη του Σωματείου διεκδίκησαν και κατάφεραν να κερδίσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κά απέναντι στην εργοδοσία. Η συλλογική κινητοποίηση και η μαχητική διεκδίκηση φέρνουν νίκες!

Ο αγώνας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης – Κατασκευής συνεχίζεται παρά τα «κωλύματα» που επικαλούνται οι εργοδοτικές ενώσεις για να αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση με το Σωματείο.

Απορρίπτουμε:

  • Την αδιέξοδη «ατομική διαπραγμάτευση» ενός μισθού που ξεκινάει απ’ τα 780 € και όρων εργασίας που καθορίζει η ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με ΔΠΥ. Αυτή τη διαπραγμάτευση προτιμούν οι εργοδότες για να μας διασπούν, να μας αποδυναμώνουν να κρατούν χαμηλά το μισθό μας
  • Τις αυταπάτες της «ατομικής ανέλιξης» του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου που ανέχεται την εντατικοποίηση, τα 10ωρα και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα με απλήρωτες υπερωρίες που οδηγούν στο να παίρνουμε τα ίδια για πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς

Διεκδικούμε

την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:

1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,

1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,

1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν  τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Για την δράση του ΣΜΤ το επόμενο διάστημα:

Στις 8 Νοέμβρη απεργούμε και συντονιζόμαστε με τους οικοδόμους!

08.30 Πρωινή κινητοποίηση στα γραφεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

10.30 Συγκέντρωση στην πλ.Κανιγγος. Με πορεία κατευθυνόμαστε προς τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ.

Παλεύουμε για αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλο τον κλάδο, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας! Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε την ανάπτυξη αγώνων στον κλάδο μας και συνολικά ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

Στις 9 Νοέμβρη έχει οριστεί συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς. Η διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση θέλουμε να γίνει υπόθεση κάθε μέλους του σωματείου. Να συγκροτηθεί διευρυμένη διαπραγματευτική επιτροπή από το ΔΣ και από μέλη του σωματείου. Μετά τη συνάντηση να συνεδριάσει η διαπραγματευτική επιτροπή. Νέα γενική συνέλευση ανάλογα με τις εξελίξεις από την διαπραγμάτευση με τους εργοδοτικούς φορείς.


Μετά την απεργία συνεχίζουμε με εξώστρεφη καμπάνια για ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων.

Οργανώνουμε εκδήλωση ενημέρωσης των μελών του σωματείου για τον αγώνα της συλλογικής σύμβασης.

Οργανώνουμε εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και κινητοποιήσεις στους μεγάλους ομίλους και τις εταιρείες του κλάδου.

Εκδίδουμε θεματικό υλικό του σωματείου για τη συλλογική σύμβαση

Σημαντικά εργαλεία στον αγώνα μας είναι η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στα γραφεία, κοινές εργοταξιακές επιτροπές στα εργοτάξια, ο συντονισμός και ο κοινός αγώνας με σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς σε διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τη διαρκή επίθεση των εργοδοτών, που θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους την εργασία και τη ζωή μας. Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση μας, απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. 

Οργανωνόμαστε στο σωματείο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!