Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Πρόταση Αριστερής Πρωτοβουλίας ενόψει της Γενική Συνέλευσης του ΣΜΤ στις 5.11.23

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ // 05.11.23

Στις 8 Νοέμβρη Απεργούμε! Συγκέντρωση στην Αθήνα, 10:30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!

Από τους πρώτους μήνες της «νέας» κυβέρνησης της ΝΔ, είναι καθαρό ότι, για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τίποτα δεν πρόκειται να πάει προς το καλύτερο. Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η ακρίβεια γίνεται ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα, ειδικά μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις που δρομολογήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτές που αναμένονται στη θέρμανση. Την ίδια ώρα περίπου 150.000 κατοικίες βαδίζουν προς πλειστηριασμό, σύμφωνα με τα πιο μετριοπαθή στοιχεία, ενώ ακριβαίνει ακόμα περισσότερο το κόστος στέγασης.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της πολιτικής προστασίας αφανίζουν τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες, ενώ θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή μας.

Η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κερδών (320% τα κέρδη των εισηγμένων για το 2023), στην γενικευμένη κυριαρχία της αγοράς και των χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.), στην μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από τα μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών.

Η κυβέρνηση από τις αρχές του 2024 επαναφέρει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επέβαλε και η ΝΔ αποδέχθηκε την παύση των οριζόντιων επιδοτήσεων.

Το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2024 επιβάλλει μια επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιερώνει τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα 10.920 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους/ες με ΔΠΥ, με αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά τον ετήσιο φόρο στους ανέργους και στους υποαπασχολούμενους που είναι μεταξύ χρεών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. 

Οι ρατσιστικές πολιτικές της ΝΔ και της Ευρώπης φρούριο γεννούν επανειλημμένα εγκλήματα εναντίον των μεταναστών, όπως το έγκλημα κατά των προσφύγων στην Πύλο, ή τους δεκάδες απανθρακωμένους ανθρώπους στην Δαδιά. Δίνουν ανοιχτή κάλυψη στους φασίστες να δολοφονούν στη Φιλαδέλφεια, να κάνουν πογκρόμ στον Έβρο, ενώ το βράδυ της 1ης Νοέμβρη νεοναζί έδρασαν οργανωμένα και ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πληγές των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών δεν έχουν επουλωθεί. Οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ για τα τρέχοντα έξοδα. Τα χωριά της Καρδίτσας που επλήγησαν σφοδρά από την πλημμύρα παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι. Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορτώσει το βάρος της κλιματικής κρίσης στον λαό με την υποχρεωτική ασφάλιση της περιουσίας στις ιδιωτικές εταιρείες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων, η δημιουργία μεγαπόλεων τεράτων, η εκχέρσωση των δασών, ο «βιασμός» ποταμών και ρεμάτων, η κατάρρευση των δημόσιων υποδομών οφείλεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης που γίνεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του που απαξιούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Δε θέλουμε μηδενική ζωή και μηδενικά δικαιώματα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. που προωθεί την αντιδραστική αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, έκανε με την ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη, ένα μεγάλο δώρο στο κεφάλαιο: Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο, με συμβάσεις «κατά παραγγελία», χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα, χωρίς υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Όλες οι αντεργατικές διατάξεις του νόμου Γεωργιάδη γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ θωρακίζουν και διευρύνουν το οπλοστάσιο του νόμου Χατζηδάκη και όλη την προγενέστερη αντεργατική νομοθεσία

Ο νόμος αυτός παρέχει το πλαίσιο που νομιμοποιεί τα εξαντλητικά ωράρια στον κλάδο μας. Ο ακρωτηριασμός εργάτη στα ναυπηγεία Ελευσίνας στην εκπνοή της πλέον νόμιμης δεκάωρης βάρδιας είναι το πρώτο θύμα του νόμου Γεωργιάδη. Ο εργολάβος είχε βάλει τον εργάτη να δουλεύει σε δύο εταιρείες, χωρίς υπερωρίες, επτά μέρες την εβδομάδα και χωρίς ρεπό για πολύ καιρό

Τα εργατικά ατυχήματα φτάνουν σε νέο υψηλό, με 137 νεκρούς εργάτες το 2023. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι η ανάπτυξή τους είναι μια βαρβαρότητα που συντονίζεται μόνο με τις ορέξεις του κεφαλαίου για επένδυση και κέρδος.

Από την άλλη τα δήθεν μέτρα «ανακούφισης» της εργατικής τάξης που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι καν ασπιρίνες. Το ξεπάγωμα των 3ετιών που προωθεί στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί μια μεγάλη κοροϊδία. Οι 3ετίες ξεπαγώνουν μόνο για όσους λαμβάνουν τον βασικό μισθό, ενώπιθανή υπέρβαση από τον βασικό συμψηφίζεται! Δεν έχει αναδρομική ισχύ, ενώ τα 12 χρόνια (2012-2024) χάνονται!

Αγώνας για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς

Σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο αποκτά αναβαθμισμένη σημασία.

Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής έχει ανέβει κατακόρυφα. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο, επανακάμπτει με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να εμφανίζουν υπερκέρδη. Το επόμενο διάστημα πάνω από 30δις ευρώ θα προστεθούν στον κλάδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας για τα επόμενα χρόνια μια περίοδο κερδοφορίας για την εργοδοσία του κλάδου.

Όμως, οι εργαζόμενοι/ες παραμένουμε καθηλωμένοι σε μεροκάματα και μισθούς που δεν αντιστοιχούν στο σύγχρονο κόστος ζωής, ενώ μετράμε δεκάδες εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στον κλάδο.

Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η συχνά 7μερη εργασία αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους/ες στον κλάδο.

  Το ΣΜΤ ενωμένο να δώσει αποφασιστικά την μάχη για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

Ωστόσο η μάχη για τη ΣΣΕ έχει καθυστερήσει πολύ. Στα τέλη του Δεκέμβρη 2022 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας με κινητοποίηση στο ΣΤΕΑΤ και συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά από τότε οι εργοδοτικές ενώσεις επικαλούνταν συνεχώς «κωλύματα» για να αποφύγουν τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο δεν έχει ξεδιπλωθεί η καμπάνια του ΣΜΤ για την ΣΣΕ και δεν έχουν ξεδιπλωθεί κινητοποιήσεις για να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία. Δυστυχώς, με κύρια ευθύνη της ΕΣΑΚ, το ΣΜΤ οδηγήθηκε σε εσωστρέφεια για την ΣΣΕ & σε μια μακρά συζήτηση με το ΣΤΥΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, εργοδοτικό σωματείο του κλάδου) και την ΟΣΕΤΕΕ (εργοδοτική ομοσπονδία του κλάδου) και για την οποία τα μέλη του ΣΜΤ δεν είχαν καμία ενημέρωση. Τελικά μετά από την πολύμηνη παρελκυστική τακτική που ακολούθησε ο ΣΤΥΕ δεν αποδέχτηκε βασικά στοιχεία της πρότασης της γενικής συνέλευσης του ΣΜΤ για την ΣΣΕ.

Το ΣΜΤ δεν πρέπει να εξαρτά την διεκδίκηση της ΣΣΕ, από τον ΣΤΥΕ και την ΟΣΕΤΕΕ, δηλαδή το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στον κλάδο, που είναι μάλιστα πλήρως αποδυναμωμένοι και απομαζικοποιημένοι τα τελευταία χρόνια. Αυτή η λογική «αναμονής» είναι ξένη με την διαδρομή του ΣΜΤ, τους αγώνες και τις κατακτήσεις του. Αν είχαμε εξαρτήσει τους αγώνες μας από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, δεν θα είχε καν συγκροτηθεί το ΣΜΤ, δεν θα είχαμε οργανώσει τους εργαζόμενους/ες με ΔΠΥ, το ΣΜΤ δεν θα ήταν μέλος του ΕΚΑ, δεν θα είχαμε υπογράψει συλλογική σύμβαση που να περιλαμβάνει τα μπλοκάκια.

Η γενική συνέλευση της 5ης Νοέμβρη και η απεργία της 8ης Νοέμβρη πρέπει να βρει το ΣΜΤ ενωμένο ώστε συντεταγμένα να δώσουμε την μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου.

Στον αγώνα για την ΣΣΕ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη η εμπειρία από τον αγώνα των εργαζόμενων στην Green Properties. ΟΙ επαναλαμβανόμενες μαζικές κινητοποιήσεις του ΣΜΤ, ενάντια στις μαζικές εκδικητικές απολύσεις έφεραν μια σημαντική κατάκτηση για τους απολυμένους εργαζόμενους. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και επιπλέον αποζημίωση απόλυσης σε κάθε απολυμένο/η.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Καμία εμπλοκή του ελληνικού κράτους στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ

Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία σφραγίζουν τις διεθνείς εξελίξεις. Το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ επιδίδεται σε μια τεράστια επιχείρηση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που ζει εδώ και δεκαετίες σε μια απέραντη φυλακή.

Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο αντιδραστικός ρόλος της Ε.Ε. με την πλήρη συμπόρευσή της με το κράτος εγκληματία του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ στην εγκληματική πολιτική του. Εμπλέκει όλο και περισσότερο την χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς, ενώ ο προϋπολογισμός φορτώνεται με νέες πολεμικές δαπάνες. Η υπερφόρτωση της βάσης της Σούδας με αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, αντιτορπιλικά, καταδρομικά και υποβρύχια, η ένταξη της φρεγάτας Ψαρά στη νατοϊκή επιχείρηση για την παροχή υποστήριξης στο Ισραήλ, η παραχώρηση της πτέρυγας μάχης 112 στην Ελευσίνα είναι σημάδια της απροκάλυπτης ελληνικής ανάμειξης στο σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού.

Παλεύουμε για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων

Για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Η απεργία της 21ης Σεπτέμβρη έδωσε δυναμική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά οφείλει να βρει συνέχεια. Το απεργοσπαστικό σχέδιο της ΓΣΕΕ (που απροκάλυπτα δείχνει πως είναι μέρος του συστημικού μπλοκ) δεν εμπόδισε για ακόμα μία φορά να γίνει απεργία κόντρα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας έχουν περίτρανα δηλώσει την αντίθεσή τους στην σφαγή των Παλαιστινίων με τεράστιες κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις.

Αλλά και ο κόσμος του αντιφασιστικού κινήματος έδειξε στην πράξη πως δεν πτοείται ούτε από τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας, όπως αυτή στην 16χρονη αντιφασίστρια το προηγούμενο Σάββατο, ούτε από την επιχειρούμενη επανεμφάνιση των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Η μαχητική κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη δεν επέτρεψε στα φασιστοειδή να συγκεντρωθούν στο Ν. Ηράκλειο και να πραγματοποιήσουν φιέστα μίσους.

Ζητούμενο είναι από ’δω και πέρα είναι το ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δράσης των εργαζόμενων και των σωματείων και η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων.

Η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες πρέπει να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και στο κεφάλαιο. Με κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό σωματείων – συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα σε ρήξη µε τις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν στον συντονισμό των αγωνιζόμενων κλάδων και σε ένα αγωνιστικό σχέδιο με συνέχεια και στόχο την σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου.

  • Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο άμυνας με αίτημα «Καμιά συμμετοχή Να γυρίσουν πίσω η φρεγάτα Ψαρά και κάθε άλλη στρατιωτική δύναμη που στηρίζει την επίθεση, Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Να κλιμακώσουν την πάλη τους και με απεργιακές μορφές να απαιτήσουμε να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, απεμπλοκή της Ελλάδας, να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Να βρεθούμε σε θέσεις μάχης και αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό που θα φέρει υλοποιώντας το σύμφωνο Σταθερότητας. Με κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία να παλέψουμε συντονισμένα για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Παράλληλα, παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και πολιτικής συμβολής στη συζήτηση γύρω από την καταστροφή στη Θεσσαλία. Συγκροτούμε ομάδα επίσκεψης στις πληγείσες περιοχές και παράδοσης των ειδών και του χρηματικού ποσού που έχει συγκεντρώσει το σωματείο
  • Στις 25 Νοέμβρη παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα ανακοινώσουν συλλογικοί φορείς και φεμινιστικές συλλογικότητες.

Για την δράση του ΣΜΤ για την ΣΣΕ το επόμενο διάστημα:

  • Στις 8 Νοέμβρη απεργούμε και συντονιζόμαστε με τους οικοδόμους! Παλεύουμε για αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλο τον κλάδο, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας! Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε την ανάπτυξη αγώνων στον κλάδο μας και συνολικά ενάντια στην αντεργατική επίθεση.
  • Μετά την απεργία στις 8 Νοέμβρη συνεχίζουμε με καμπάνια στους χώρους εργασίας για ενημέρωση και κινητοποίηση. Η διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση δε μπορεί να είναι μια κλειστή διαδικασία του ΔΣ αλλά θέλουμε να γίνει υπόθεση κάθε μέλους του σωματείου. Να συγκροτηθεί διευρυμένη διαπραγματευτική επιτροπή από το ΔΣ και από μέλη του σωματείου. Νέα γενική συνέλευση ανάλογα με τις εξελίξεις από την διαπραγμάτευση με τους εργοδοτικούς φορείς.
  • Σημαντικά εργαλεία στον αγώνα μας είναι η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στα γραφεία, κοινές εργοταξιακές επιτροπές στα εργοτάξια, ο συντονισμός και ο κοινός αγώνας με σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κλαδική ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Διεκδικούμε μεικτά 1761 € για αποφοίτους 5ετών σχολών, 1602 € για τους αποφοίτους 4ετών και 1426 € για τους υπόλοιπους τεχνικούς. Κάλυψη με ΣΣΕ των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Στο τέλος κάθε 6μηνου αναπροσαρμογή των μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά και προσιτά για το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας. Να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση το σύνολο του ενεργειακού τομέα, λειτουργία του για τις λαϊκές ανάγκες, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και του νόμου Γεωργιάδη. Απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με ΔΠΥ. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση και σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους/ες τους/ις ανέργους/ες χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Διάλυση των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και όλων των μηχανισμών καταστολής. Όχι στις διώξεις, στις παρακολουθήσεις και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία.
  • Στεγαστικό πρόγραμμα εργατικής κατοικίας με δημόσιες επενδύσεις. Αξιοποίηση των χιλιάδων κλειστών σπιτιών για κοινωνική κατοικία. Όχι πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό για όλους όσους ζουν σ’ αυτή τη χώρα. Όχι στην εκτόξευση των ενοικίων και την εκδίωξη για τα airbnd, διατίμηση και έλεγχος στις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Πάλη για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση. Όχι στις εξορύξεις και την καταστροφική επέλαση της «πράσινης βιομηχανίας». Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων χωρίς καμία επιβάρυνση για αυτούς και αναβάθμιση των αναγκαίων υποδομών για την προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
  • Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν, υψηλού επιπέδου, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και την «ανταποδοτική» λειτουργία στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, κατάργηση των αμερικανικών βάσεων. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κατάργηση του αντιδραστικού άξονα με το Ισραήλ. Όχι στον άδικο και αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους. Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις δύο χώρες.
  • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Όχι στα ματωμένα πλεονάσματα και τα νέα «προγράμματα σταθερότητας της ΕΕ». Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, διαγραφή του χρέους, απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και ΕΕ.