Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΣΜΤ και τον αγώνα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 27/02, η συμμετοχή σημείωσε άνοδο, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των νέων συναδέλφων. Άνοδο σε ποσοστά και ψήφους επίσης κατέγραψε και η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών (ΑΠΤ).

Χαιρετίζουμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που πήραν μέρος στις εκλογές του ΣΜΤ. Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το σωματείο μας συνολικά μαζικοποιημένο και ενισχυμένο με την εγγραφή εκατοντάδων νέων μελών.

Συγκεκριμένα στις εκλογές έλαβαν μέρος 2241 εργαζόμενοι/ες (από 2025) εκ των οποίων οι 1840 στην Αθήνα. Εκλογές έγιναν και στα παραρτήματα σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα.

Τα αποτελέσματα για το κεντρικό ΔΣ έχουν ως εξής:

Η ΕΣΑΚ (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ) που κατέβηκε μαζί με την Συσπείρωση Τεχνικών (ΑΡΙΣ) έλαβε 900 ψήφους (από 785) και ποσοστό 40,0% (3 έδρες).

 Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών πήρε 673 ψήφους (587), ποσοστό 30% (2 έδρες).

 Η BARRICADA πήρε 455 ψήφους (από 395), ποσοστό 20,3% (2 έδρες)

 Η Συνάρτηση (ΣΥΡΙΖΑ & Νέα Αριστερά) πήρε 144 ψήφους (από 196), ποσοστό 6,4%.

 Η Ταξική Πορεία πήρε 42 ψήφους (από 33) και η ΕΡΓΑΣ 11 ψήφους (από 11).

Δείτε συγκριτικούς πίνακες εδώ

Για την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, η στήριξη των συναδέλφων και συναδελφισσών έρχεται ως συνέχεια της σταθερής δράσης και παρουσία της, τόσο στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις στον κλάδο, όσο και συνολικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε ανατρεπτική ταξική κατεύθυνση.

Η «συμμαχία» της ΕΣΑΚ και της Συσπείρωσης Τεχνικών (ΑΡΙΣ) που κατέβηκαν μαζί (ως ΕΣΑΚ) απέτυχε να πετύχει τον βασικό της στόχο που ήταν ο οργανωτικός έλεγχος του ΣΜΤ μέσα από μια ευρεία πλειοψηφία (αυτοδυναμία) εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα δείγματα γραφής που έδειξε εξάλλου η ΕΣΑΚ την διετία που πέρασε ήταν η γραφειοκρατικοποίηση και η λογική της ανάθεση. Επιπλέον η ΕΣΑΚ κατέβασε τον πήχη των διεκδικήσεων και των μορφών πάλης του σωματείου ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα της διεκδίκησης της Συλλογικής Σύμβασης.

Μελανό σημείο των εκλογών για ακόμα μια φορά και φέτος ήταν η διαδικασία κατανομής εδρών όπου η ΕΣΑΚ πρωτοστάτησε για ακόμα μια φορά στην καταστρατήγηση του καταστατικού και της απλής αναλογικής και εφάρμοσε τον Ν. 1264. Έτσι στο τοπικό ΔΣ της Πάτρας έχασε την έδρα η Ταξική Πρωτοβουλία Τεχνικών και την πήρε η ΕΣΑΚ, ενώ στο κεντρικό ΔΣ η έδρα της Συνάρτησης δόθηκε στην BARRICADA. Τέλος η ΕΣΑΚ επέβαλε την αφαίρεση της πέμπτης έδρας από την Ταξική Πορεία στο ΔΣ παραρτήματος του Ηρακλείου.

Η μόνιμη αιτιολογία της ΕΣΑΚ ότι πρέπει να τηρείται η «αστική νομιμότητα» είναι απαράδεκτη. Η ΕΣΑΚ πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε ένα σωματείο που αψήφησε την αστική νομιμότητα προκειμένου να εκφράσει συνδικαλιστικά χωρίς αποκλεισμό όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς (συμπεριλαμβανομένου και των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) που αποκλείει ο νόμος 1264.

Σημειώνουμε ωστόσο, ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργήσει σε κανένα σωματείο η τήρηση της απλής αναλογικής στην κατανομή των εδρών και η μη τήρηση της αντιδημοκρατικής διάταξης που προβλέπει ο 1264.

Τα επιχειρήματα που μας έλεγαν την προηγούμενη φορά ότι τάχα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) δεν θα αναγνωρίσει το ΣΜΤ ήταν ψέματα που αποκαλύφτηκαν στο συνέδριο του ΕΚΑ όταν όλα τα σωματεία που εφάρμοσαν την απλή αναλογική δεν αντιμετώπισαν απολύτως κανένα πρόβλημα νομιμοποίησης.  

Τώρα επικαλέστηκαν ότι τάχα δίνεται πάτημα στην εργοδοσία να μην αναγνωρίσει τον «νόμιμο» αντιπρόσωπο των εργαζόμενων του κλάδου και μπλοκάρεται ο αγώνα για ΣΣΕ». Το επιχείρημα αυτό εκτός από απολύτως αίολο είναι και αποπροσανατολιστικό σε σχέση με τον αγώνα για την συλλογική σύμβαση και ανακηρύσσει ως βασικό στοιχείο του αγώνα μας την εφαρμογή της νομιμότητας.

Η ΕΣΑΚ ξεχνά την ιστορία του ΣΜΤ. Ξεχνά πως η μη τήρηση της αστικής νομιμότητας από το ΣΜΤ όχι μόνο δεν το εμπόδισε να κερδίσει σειρά αντιπαραθέσεων με την εργοδοσία, αλλά κατάφερε ακόμη και την υπέρβαση νομικών εμποδίων, αλλά και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την κάλυψη των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (δείτε εδώ).

Σημειώνουμε επίσης πως εάν μονίμως εφαρμοζόταν η ενισχυμένη αναλογική του ν.1264, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών θα είχε πολλές φορές στο παρελθόν την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, αλλά δεν έκανε ποτέ μια τέτοια αντιδημοκρατική επιλογή. Είναι η τρίτη φορά που η ΕΣΑΚ καταπατά τις δημοκρατικές κατακτήσεις  του καταστατικού. Αναρωτιόμαστε βέβαια τι στάση θα κρατήσει η ΕΣΑΚ όταν η «αστική νομιμότητα» θα απαιτήσει την πλήρη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη;  Για αυτό, καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου να σταθούν απέναντι στις εκφυλιστικές πρακτικές της ΕΣΑΚ, να υπερασπιστούν την αγωνιστική δράση και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του ΣΜΤ.

Για την επόμενη μέρα του Σωματείου και τον αγώνα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Να χάσουνε τα κέρδη τους, να ζήσουμε εμείς

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΜΤ, μας γεμίζουν αισιοδοξία, αλλά κυρίως ευθύνη για την επόμενη μέρα. Θα επιδιώξουμε η μαζικοποίηση και η ενίσχυση του σωματείου, που καταγράφηκε στις εκλογές, να μπορέσει να μεταφραστεί στην υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, αλλά και σε μια ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία και σε νικηφόρες μάχες. Στα ζητήματα του καταστατικού, του μητρώου και της λειτουργίας του ΣΜΤ θα επανέλθουμε, όμως αυτό που τώρα είναι επείγον είναι η μάχη για την Συλλογική Σύμβαση.

Το ΣΜΤ περνάει πλέον σε μια κρίσιμη περίοδο για την διεκδίκησης της Σύμβασης. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η μαζικοποίηση του ΣΜΤ ενισχύει την επιλογή της συντεταγμένης συλλογικής οργάνωσης και σύγκρουσης με τους εργοδοτικούς φορείς στον κλάδο της μελέτης και κατασκευής! με στόχο την κατάκτηση αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εκλογές και η μαζικοποίησή του Σωματείου είναι αναμφισβήτητα ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» απέναντι στους εργοδότες. Όμως, έχει αποδειχτεί ότι η διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης δεν θα κριθεί κυρίως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες.

Η ΑΠΤ έχει προτείνει στο ΔΣ να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τη διαπραγμάτευση με τους εργοδοτικούς φορείς σχετικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καλέσει σε άμεση κινητοποίηση. Ήδη ως ΑΠΤ έχουμε έγκαιρα ενημερώσει αναλυτικά για την πρόταση των εργοδοτών (ανακοίνωση ΑΠΤ εδώ).

Συγκεκριμένα:

  1. Η πρόταση των εργοδοτών δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι εργοδότες δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα «μπλοκάκια» στην Συλλογική Σύμβαση και να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων του κλάδου, παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και το σωματείο τα συμπεριλάμβανε.
  2. Ο εισαγωγικός μισθός είναι αρκετά χαμηλός. Για παράδειγμα για απόφοιτους πολυτεχνείου προτείνονται 1300 μεικτά ευρώ, δηλαδή 1000 καθαρά για τους μισθωτούς. Οι προτεινόμενοι μισθοί παραμένουν χαμηλοί ακόμα και μετά από 10, 20 ή 40 χρόνια δουλειάς. Η πρόταση των εργοδοτών δεν έχει λάβει υπόψιν ούτε τον πληθωρισμό ούτε τα αυξανόμενα κέρδη τους. Συνολικά, οι μισθοί είναι χαμηλότεροί ακόμα και από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί το 2008.
  3. Οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ που είναι πλέον 5ετούς φοίτησης αντιμετωπίζονται μισθολογικά σαν απόφοιτοι σχολών διάρκειας φοίτησης 3.5 ετών!
  4. Τα επιδόματα είναι ελάχιστα  και χαμηλά. Στα υπόγεια και στα θαλάσσια έργα το επίδομα είναι μόλις 5% επί του μισθού, όταν σήμερα ο μισθός που λαμβάνουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολλαπλάσιος του κανονικού τους μισθού. Τα περισσότερα επιδόματα (γλώσσας, εργοταξίου, μεταπτυχιακών κ.α.) απουσιάζουν από την εργοδοτική πρόταση ενώ δεν περιλαμβάνεται καν το επίδομα παιδιών.
  5. Δεν περιλαμβάνονται θεσμικά ζητήματα, παρότι στην προηγούμενη Σύμβαση υπήρχαν (άδειες, εκτός έδρας αμοιβές, ωράριο κλπ.)

Απορρίπτουμε τις προτάσεις των εργοδοτών που μας καλούν να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων και συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Γιατί οι τεχνικές εταιρείες έχουν πλέον μεγάλη κερδοφορία, ενώ προετοιμάζονται για μια νέα «χρυσή εποχή». ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ θα φέρουν πάνω από 100 δισ € σε έργα υποδομής τα επόμενα χρόνια. Οι 4 μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν ανεκτέλεστο αθροιστικά 6 δις € το 2018 και πλέον έχουν 16 δις € το 2023.Οι εργολάβοι από την μία θέλουν να πουλάνε 5000 και 6000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τις κατοικίες !!! και από την άλλη αμείβουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους στις κατασκευές.

Όμως κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς για αυτό πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας.

Το επόμενο διάστημα το ΣΜΤ πρέπει να προχωρήσει μια οργανωμένη και εξώστερφη δράση. Αυτό προϋποθέτει πραγματικούς αγώνες μέσα σε χώρους εργασίας που θα πιέζουν σοβαρά την εργοδοσία. Απαιτεί πραγματικό συντονισμό με τα συνδικάτα των οικοδόμων και των εργαζόμενων στις κατασκευές για κοινή διεκδίκηση αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων σε όλο τον κλάδο με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς που να σπάνε την εργοδοτική πολιτική. Με καλύτερη προετοιμασία των επόμενων κινητοποιήσεων και με πιο δυναμικές μορφές αγώνα! Με πλατιά εξόρμηση στις εταιρείες, με σωματειακές επιτροπές και «πραγματικές μάχες» σε χώρους εργασίας. Με δημοσιοποίηση του αγώνα μας πέρα από τα όρια του κλάδου.

Για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας σας καλούμε στην Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ το Σάββατο στις 27/04, στις 11:00 π.μ. Studio New Star Art Cinema, Σταυροπούλου 33, Αθήνα

Όλες και όλοι στην απεργία στις 17 Απρίλη και στην ταξική συγκέντρωση στις 11:00 στα Προπύλαια

Όλες και όλοι στη απεργία της 1ης Μάη 2024