Κατηγορίες
Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Ενημέρωση από τη διαπραγμάτευση με τους εργοδοτικούς φορείς

Eνημέρωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών και του REbuilt_IT Συλλογικότητα που παρεμβαίνει στο ΣΜΤ Μακεδονίας από τη διαπραγμάτευση του ΣΜΤ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο, διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (ΣΜΤΜ) βρίσκονται σε διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο μελέτης και κατασκευής (η πρόταση των Σωματείων είναι εδώ). Η διαπραγμάτευση με την εργοδοτική πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το σκοπό αυτό, το τελευταίο διάστημα, έγιναν κινητοποιήσεις και απεργίες προκειμένου οι εργοδοτικοί φορείς να προσέλθουν στην επί της ουσίας συζήτηση για την Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και να σταματήσουν να προβάλλουν δικαιολογίες για να καθυστερεί αυτή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο παρελθόν το ΣΜΤ είχε καταφέρει την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ ήταν το πρώτο σωματείο που κάλυψε τους εργαζόμενους με μπλοκάκι (εδώ). Η Σύμβαση αυτή καταργήθηκε το 2012 όπως και όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις από τους μνημονιακούς νόμους.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα και με την πίεση του ΣΜΤ, οι εργοδοτικές ενώσεις έχουν δεχτεί να συζητήσουν για την συλλογική σύμβαση εργασίας και τους κατώτατους μισθούς.

Όμως στη συνάντηση της 14ης Φλεβάρη 2024 μεταξύ των ενώσεων των κατασκευαστών (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ) και αντιπροσωπείας του ΣΜΤ (αλλά και της ΟΣΕΤΕΕ- ΣΤΥΕ) η εργοδοτική πλευρά, παρουσίασε μια αντιπρόταση μακριά από την πρόταση του Σωματείου και από τις ανάγκες των εργαζόμενων τεχνικών.

Συγκεκριμένα:

  1. Η πρόταση των εργοδοτών δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι εργοδότες δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα «μπλοκάκια» στην Συλλογική Σύμβαση και να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων του κλάδου, παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και το σωματείο τα συμπεριλάμβανε.
  2. Ο εισαγωγικός μισθός είναι αρκετά χαμηλός. Για παράδειγμα για απόφοιτους πολυτεχνείου προτείνονται 1300 μεικτά ευρώ, δηλαδή 1000 καθαρά για τους μισθωτούς. Οι προτεινόμενοι μισθοί παραμένουν χαμηλοί ακόμα και μετά από 10, 20 ή 40 χρόνια δουλειάς. Η πρόταση των εργοδοτών δεν έχει λάβει υπόψιν ούτε τον πληθωρισμό ούτε τα αυξανόμενα κέρδη τους. Συνολικά, οι μισθοί είναι χαμηλότεροί ακόμα και από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί το 2008.
  3. Οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ που είναι πλέον 5ετούς φοίτησης αντιμετωπίζονται μισθολογικά σαν απόφοιτοι σχολών διάρκειας φοίτησης 3.5 ετών!
  4. Τα επιδόματα είναι λίγα και χαμηλά. Στα υπόγεια και στα θαλάσσια έργα το επίδομα είναι μόλις 5% επί του μισθού. Τα περισσότερα επιδόματα (γλώσσας, εργοταξίου, μεταπτυχιακών κ.α.) απουσιάζουν από την εργοδοτική πρόταση ενώ δεν περιλαμβάνεται καν το επίδομα παιδιών.
  5. Δεν περιλαμβάνονται θεσμικά ζητήματα, παρότι στην προηγούμενη ΣΣΕ υπήρχαν (άδειες, εκτός έδρας αμοιβές, ωράριο κλπ.)

Οι μισθοί που δίνονται αυτό το διάστημα στις τεχνικές εταιρείες, είναι συνήθως ψηλότεροι από αυτούς που πρότεινε η εργοδοτική πλευρά. Στην πραγματικότητα η εργοδοσία θέλει μία σύμβαση «εργασιακής ειρήνης» για την επόμενη περίοδο των μεγάλων έργων. Θέλει όμως να κρατήσει χαμηλά τον κατώτατο μισθό και να μην αναγνωρίσει όσα είχε κατακτήσει το Σωματείο πριν τα μνημόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει η διαπραγμάτευση για το μισθό να γίνεται ατομικά και με βάση τα κριτήρια των εργοδοτών για το ποιος/α είναι «άξιος» ή «άξια», αφοσιωμένος/η στην εταιρεία, «παραγωγικός» κλπ.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δεν έχει εξαντλήσει τις αγωνιστικές δυνατότητες που έχει στην πάλη για την ΣΣΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας χαρακτηρίστηκε από αδράνεια για την Συλλογική Σύμβαση με κύρια ευθύνη της ΕΣΑΚ. Το ΣΜΤ οδηγήθηκε σε εσωστρέφεια και σε μια μακρά συζήτηση με το ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ (εργοδοτικός συνδικαλισμός του κλάδου) και για την οποία τα μέλη του ΣΜΤ δεν είχαν καμία ενημέρωση.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών είχαμε καταθέσαμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με εξώστρεφο χαρακτήρα. Προτείναμε το άνοιγμα του αγώνα με εξορμήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις προκειμένου η σύμβαση να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων, αλλά και μια λογική μαχητικής διεκδίκησης και κλιμάκωσης.

Ο αγώνας για την ΣΣΕ συνεχίζεται και μπορεί να νικήσει!

Η εργοδοσία μας καλεί να αποδεχτούμε τις απώλειες μιας δεκαετίας κρίσης και μνημονίων. Όμως, οι τεχνικές εταιρείες και τα μελετητικά γραφεία έχουν μεγάλη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια ενώ προβλέπεται μια «χρυσή εποχή» για το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ θα φέρουν πάνω από 100 δισ σε έργα υποδομής, ενώ οι εταιρείες του κλάδου εμφανίζουν πολύ υψηλό ανεκτέλεστο έργο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι 5 μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, (ΕΛΛ)ΑΚΤΩΡ) είχαν ανεκτέλεστο αθροιστικά 6 δις ευρώ το 2018 και πλέον έχουν 16 δις ευρώ το 2023. Αυτά τα έργα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς εμάς!

Γι’ αυτό δεν υποχωρούμε από την απαίτησή μας για μια αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση θεσμικών δικαιωμάτων.

Αυτό προϋποθέτει πραγματικούς αγώνες μέσα σε χώρους εργασίας που θα πιέζουν σοβαρά την εργοδοσία. Η ενημέρωση και η εμπλοκή όλο και περισσότερων εργαζόμενων στην συλλογική διεκδίκηση, η παρέμβαση σε μεγάλα κατασκευαστικά και μελετητικά γραφεία, είναι αναγκαία για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.  Η συλλογική σύμβαση δεν θα κριθεί κυρίως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες, όταν μας ξεζουμίζουν καθημερινά στις εταιρείες τους.

Με την καλύτερη προετοιμασία των επόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και όξυνση των μορφών αγώνα το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται κοινός και συντονισμένος αγώνας όλων των σωματείων που παλεύουν για υπογραφή αξιοπρεπών ΣΣΕ.

Το επόμενο διάστημα το Σωματείο πρέπει να προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση στον κλάδο αλλά και στην ευρύτερη κοινή γνώμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη ΣΣΕ. Αλλά και σε δυναμικές κινητοποιήσεις που να καθιστούν σαφές στην εργοδοτική πλευρά πως το Σωματείο δεν δέχεται ως κανονικότητα τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή και στην εκλογική διαδικασία, γιατί η μαζικότητα ενός σωματείου αυξάνει την διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου και στην κυβέρνηση και ισχυροποιεί τη διεκδίκηση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.